Forum Świętokrzyskie Strony Terrarystyczne Strona Główna Świętokrzyskie Strony Terrarystyczne
OTO CZWARTA ODSŁONA NAJLEPSZEGO ŚWIĘTOKRZYSKIEGO FORUM DYSKUSYJNEGO - POŚWIĘCONEGO HODOWLI ZWIERZĄT EGZOTYCZNYCH. KORZYSTAJ ZEŃ Z GŁOWĄ I NIE WAHAJ SIĘ ZADAWAĆ PYTAŃ. ZAREJESTRUJ SIĘ BY DOWIEDZIEĆ SIĘ WIĘCEJ!
RejestracjaSzukajFAQUżytkownicyGrupyGalerieZaloguj
Jad pająków i papryczki chili atakują te same sensory bólu

 
Odpowiedz do tematu    Forum Świętokrzyskie Strony Terrarystyczne Strona Główna » + TRUE SPIDERS - PTASZNIKI - SKORPIONY - SKAKUNY + / Artykuły i publikacje dotyczące pajęczaków Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat
Jad pająków i papryczki chili atakują te same sensory bólu
Autor Wiadomość
dwaRAZYcztery
L5


Dołączył: 13 Lis 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/10
Skąd: Siedlce
Płeć: Terrarystka

Post Jad pająków i papryczki chili atakują te same sensory bólu
Naukowce odkryli że jad pająków pobudza te same komórki nerwowe które wyczuwają wysokie temperatury, ostre przyprawy i papryczki chilly.
Za pomocą badań na komórkach myszy oraz na żywych osobnikach naukowcy chcieli rozgryźć jak dokładnie działają neurony wyczuwające ból i ciepło.

Jad pająka atakuje sensory ciepła znajdujące się na komórkach nerwowych. Wtedy receptory pobudzają nerwy do ‘wystrzelenia’ sygnałów bólu. Identycznie dzieje się gdy organizm wystawiony jest na gorąco lub na palące właściwości ostrego jedzenia (takiego jak chili, musztarda itp.)

Receptor wyczulony na gorąco zachowuje się jak kanał na powierzchni nerwa. Kiedy odpowiedni związek się do niego przyklei receptor otwiera kanał i pozwala strumieniowi sodu i wapnia na pośpieszne dostanie się do komórki nerwowej. To generuje sygnał elektryczny który podróżuje do mózgu aby ‘wyprodukować’ ból.

Badacze experymentowali z jadem 22 gatunków pająków i skorpionów. Jad ptasznika Psalmopoeus cambridgei atakował receptory odpowiadające za czucie gorąca i ostrych przypraw. Badacze zidentyfikowali trzy segmenty białek w jadzie które atakują receptor powodujący ból. Jad innego pająka zadziałał podobnie.



Fakt że jad tych ‘testowanych’ pająków atakował te same receptory świadczy o tym że różne gatunki pająków wykształciły zdolność do używania toxyny atakującej receptory gorąca i bólu.

Czyli zarówno jad pająka jak i papryczka chili mają wspólny cel ataku.


Artykuł powstał na podstawie publikacji ze strony:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 1 raz

Ostatnio zmieniony przez dwaRAZYcztery dnia Nie 13:39, 01 Mar 2009, w całości zmieniany 2 razy
Nie 13:36, 01 Mar 2009 Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    
Odpowiedz do tematu    Forum Świętokrzyskie Strony Terrarystyczne Strona Główna » + TRUE SPIDERS - PTASZNIKI - SKORPIONY - SKAKUNY + / Artykuły i publikacje dotyczące pajęczaków Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do: 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Music Lyrics.
Regulamin